Hvorfor stærke muskler beskytter dine led
Forskning peger på, at træning og bevægelse ikke alene øger muskelstyrken, men også forbedrer kroppens evne til at kontrollere leddene under bevægelse. Denne kontrol kaldes proprioception og dækker over det tætte samarbejde mellem nervesystemet og musklerne, som sikrer, at leddene bevæges optimalt og beskyttes mod overbelastning.
Hos personer med artrose (slidgigt) forsvinder brusken i leddene gradvist, og det kan nedsætte bevægeligheden. Man kan ikke genskabe brusk, når den først er væk, men ifølge professor Søren Thorgaard Skou er det muligt alligevel at forbedre leddets funktion ved at fokusere på styrketræning af strukturerne omkring leddet. Jo stærkere musklerne er, jo bedre kan de aflaste og beskytte leddene, hvilket både kan mindske smerter og reducere risikoen for fald og andre skader.
Evidens for træning som antiinflammatorisk indsats
En vigtig grund til, at træning ofte virker så effektivt mod artrose, er træningens antiinflammatoriske effekt. Ved kroniske sygdomme som slidgigt kan der være en vedvarende – om end lav – grad af inflammation i kroppen. Fysisk aktivitet bidrager til frigivelse af antiinflammatoriske stoffer, og samtidig mindskes fedtvæv omkring organerne. Kroppens “alarmberedskab” sænkes, så smerterne opleves mindre voldsomme, og du kan holde dig mere fysisk aktiv i hverdagen.
Klinisk erfaring: Undgå passivitet ved kroniske smerter
Når man har ondt, er det let at falde i den fælde at skåne det smertefulde område. Det bør man kun gøre ved akutte skader, f.eks. et forstuvet led. Ved kroniske smerter, som fx ved slidgigt, vil passivitet ofte føre til yderligere svækkelse af både muskler og knogler og dermed potentielt øge smerterne. I stedet anbefales regelmæssig træning for at styrke både knogler og muskler – kroppen er indrettet til at tilpasse sig den belastning, vi udsætter den for, og bliver stærkere og mere robust, når den holdes i gang.
Styrket selvtillid og bedre mental trivsel gennem fysioterapi
Et centralt aspekt i den fysioterapeutiske tilgang er at øge patientens såkaldte self-efficacy – troen på egen formåen. Når du oplever, at dine øvelser og anvisninger rent faktisk lindrer smerter og forbedrer funktionen i leddene, stiger din tro på, at du selv kan gøre noget for at håndtere sygdommen. Samtidig har fysisk aktivitet og træning en positiv effekt på humøret, søvnen og det generelle velvære, hvilket er af afgørende betydning, når man lever med en kronisk lidelse som slidgigt.