Hvad er suPAR måling i blodet?

Nogen har måske set noget om suPAR test i DR-filmen “Træk vejret med DR2”, men hvad er det egentlig? Læs med her og bliv klogere.

Hvad er suPAR?

suPAR er et protein i blodet, som kan måles hos alle individer. suPAR værdien fortæller om hvor meget kronisk inflammation og aktiviteten af immunsystemet man har i kroppen. Jo lavere ens suPAR værdi er, jo mindre kronisk inflammation har man, og jo mindre risiko for udvikling af sygdom de næste mange år. Så det er godt at have et lavt suPAR.

Hvad fortæller suPAR niveau om?

suPAR fortæller om ens risiko for sygdomsudvikling og er niveauet lavt er ens risiko for at udvikle de store folkesygdomme indenfor de næste 10 år lille. Et nyligt publiceret studie viser at jo lavere ens suPAR niveau er, jo yngre ser man ud og jo yngre er ens krop og ens hjerne. Det vil sige at suPAR siger noget om ens biologiske alder.

Kan man ændre på sit suPAR og den biologiske alder?

Med en sundere livsstil kan man få et lavere suPAR niveau. Det er bl.a. de kendte livsstilsfaktorer, som de fleste godt kender, man selv kan justere på som Rygning, alkolhol, kost, motion og stressniveauet.

Hvad er normal-niveauet af suPAR?

Når man ser på raske individer, såsom bloddonorer, vil suPAR normalt ligge på 2-3 ng/ml og stiger lidt med alderen. For en 60-årig med kendte kroniske sygdomme vil et gennemsnitligt suPAR ligge omkring 4 ng/ml. Patienterne i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital ligger typisk på 3-4 ng/ml, mens patienter på intensiv er omkring 10 ng/ml og over. Det vil sige, at jo mere syg man er, des højere suPAR værdi.

suPAR værdien er gennemstnitlig lidt højere hos kvinder end hos mænd.

Lav suPAR er under 3 ng/ml. Jo lavere jo bedre, men under 3 er OK. Det er også OK at ligge på 4 ng/ml, hvis man har kendt sygdom (Kroniske sygdomme øger suPAR niveau), eller hvis man er ældre, da suPAR stiger med alderen.

Hvad øger suPAR?

Usund livsstil øger suPAR. Rygning øger eksempelvis suPAR med ca 1 ng/ml, og usund kost med ca. 0.3 ng/ml i forhold til sund kost. Omvendt kan man sige at rygere har en rigtig god mulighed for lavere suPAR ved at holde op med at ryge!

Høj suPAR hænger sammen med alvorlig sygdom, multimorbiditet (mange sygdomme) og sygdomsforværring. Omkring 20 pct. af patienterne i akutmodtagelsen på et hospital har suPAR højere end 6 ng/ml. Dette betyder øget risiko for længere indlæggelse, genindlæggelser og har måske kroniske sygdomme. Hvis suPAR er endnu højere (over 10 ng/ml), er der ofte påvirkning af nyrer og lever og høj risiko for død.

Reference intervaller

Mænd 18-65 år (1,76-2,90) ng/ml

Kvinder 18-65 år (2,05-3,23) ng/ml

Er der usikkerhed i målingen af suPAR?

Måleusikkerhed er op til 15%. Så hvis du har feks 3.0 ng/ml er din reelle værdi mellem 2.55 og 3.45 ng/ml.

Du bør gemme dit resultat da du derved kan sammenligne din værdi med dit næste resultat, og på den måde holde øje med dit helbred og dit immunsystems aktivitet. En kraftig stigning (f.eks. en fordobling) i din suPAR værdi er tegn på, at sygdom kan være under udvikling.

Du kan læse mere om suPAR på www.ViroGates.com. ViroGates som har udviklet suPAR testen. Det er et dansk firma noteret på Københavns First North børs (VIRO). Du kan læse videnskabelige artikler på www.pubmed.gov, søg på suPAR.

Hvordan får man lavet en suPAR test

Du kan få lavet en suPAR test hos Torvets Fysioterapi & Træning.
Det er en veneblodprøve, som tages i armen, og efterfølgende analyseres.

Pris for En suPAR test

Det koster 900 kr at få lavet 1 supar analyse på 1 blodprøvetest.

Hvis du køber suPAR test, i forbindelse med at du deltager på et Alkali-hold, så koster det 600 kr for analyse på 1 blodprøvetest

 

Skal man have lavet flere test?

Nogle ønsker at følge deres suPAR niveau f.eks før og efter en periode, hvor man gør en ekstra indsats for at nedsætte inflammationsgraden i kroppen og dermed reducere suPAR niveauet.

Dette kan være før og efter en træningsperiode, diæt eller anden livstilsomlægning eller senere i livsforløbet.